top of page

To bio or not to bio ?


Is bio nu echt beter of niet?

Toegegeven, tot een jaar geleden kocht ik zelf haast nooit bio.

Ik wist niet goed wat ik er allemaal van moest geloven en vond het dus bijgevolg zijn geld niet waard.

Ik besloot wat 'research' te doen.

Blijkt dat er effectief tientallen - zoniet honderden - misleidende labels bestaan. Labels die beweren dat het product in kwestie 'natuurlijk', 'ecologisch' of 'gezond' is en waar eigenlijk niets van aan blijkt te zijn. Blijkbaar verkopen dergelijke labels goed.

MAAR gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en bestaan er gelukkig toch ook een aantal betrouwbare labels.

Het Europees biolabel (groene Euro-blaadje) is er zo één.

Producten met dit label moeten echt wel aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen (de wettekst met de regels omvat tientallen pagina's). Zo moeten bijvoorbeeld de ingrediënten voor de volle 100% afkomstig zijn uit biologische landbouw (bewerkte producten voor min 95%), er mogen geen kunstmatige meststoffen of chemische pesticiden gebruikt worden, er mogen geen genetisch gemodificeerde organismen gebruikt worden, bij de productie van vlees moet er rekening gehouden worden met het dierenwelzijn (huisvesting en bewegingsvrijheid),...

Kortom er worden wel wat regels opgelegd.

Prijkt er naast het groene blaadje ook nog eens het Belgische "Biogarantie-label", dan worden er nog striktere regels opgelegd.

"Wordt dit wel gecontroleerd?" hoor ik je al vragen. Ja hoor!

In België zijn er bijvoorbeeld 4 onafhankelijke controleorganismen die gaan checken of alles volgens de regels verloopt.

Er zullen waarschijnlijk wel een paar 'sjoemelaars' zijn die door de mazen van het net glippen, maar die vind je helaas in elke sector vrees ik.

Maar over het algemeen kan je dus wel stellen dat wanneer je een product met het Europees biolabel (en eventueel Belgisch Biogarantie-label) koopt, het wel degelijk aan de regels voldoet.

Maar helaas is bio niet heiligmakend.

De 'biologische' dieren hebben bijvoorbeeld een (iets) betere huisvesting maar worden evenals het reguliere vee in stressvolle omstandigheden vervoerd en worden in hetzelfde slachthuis geslacht (voor mensen die onlangs de gruwelijke beelden in verschillende slachthuizen zagen hoef ik er geen tekening bij te maken). Biologisch vlees is dus in ieder geval beter dan regulier vlees, maar indien je begaan bent met het dierenwelzijn, eet je gewoon beter geen vlees.

Bio is beter voor het milieu wegens geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdings-middelen maar daar tegenover staat dat het energieverbruik (transport, verwarming, ...) vergelijkbaar is met de conventionele landbouw.

Er is ook geen garantie dat sojavoeder voor het vee niet afkomstig is uit ontbost gebied.

Ook wanneer je een bioproduct laat overvliegen van de andere kant van de wereld is het uiteraard niet bepaald milieuvriendelijk.

En om alle misverstanden te vermijden, bio zegt niets over de arbeidsomstandigheden van de producenten. Niet echt sociaal dus.

De Europese regelgeving rond bio mag wat mij betreft gerust veel verder gaan.

Zijn bioproducten gezonder?

Indien je je volpropt met biologische chips en koekjes dan ben je niet goed bezig ...

Van biologische groente is er tot nu toe nog niet wetenschappelijk aangetoond dat deze gezonder zijn dan reguliere groente maar er zijn toch een aantal onderzoeken die wel in die richting wijzen.

Ondanks het feit dat biologische producten verre van ideaal zijn, kies ik er persoonlijk tegenwoordig toch voor om zoveel mogelijk biologisch te eten, zonder hier obsessief mee bezig te zijn natuurlijk.

De wetenschap is er nog niet van overtuigd dat biogroente effectief gezonder zijn, maar mijn gezond verstand zegt me dat als ik mag kiezen ik toch liever groente eet die niet besproeid werden met chemische middelen.

En zolang er niet geweten is wat het lange termijn-effect is van genetisch gemanipuleerde organismen op mijn lichaam, vermijd ik deze liever zoveel mogelijk.

En biologisch is toch iets beter voor het milieu dan de reguliere landbouw en een beter milieu kan mijn jonge nichtjes en neefjes en hun kinderen later alleen maar ten goede komen me dunkt.

En ja, bio is duurder (wegens arbeidsintensiever). maar ik stel me eerder de vraag of het normaal is dat je in de supermarkt een lasagne voor 1,19 euro kan kopen?

Die extra kost voor biologische producten heb je trouwens zo terugverdiend als je kiest voor lokale seizoensproducten, je minder vlees eet en je creatief omgaat met etensrestjes.

Maar zoals bij alles, je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt!

Gebruik je gezond verstand, luister naar je buikgevoel en kies voor wat jij het belangrijkste vindt en waar jij je het beste bij voelt.

kim xx

Tags:

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page