top of page

de zoete aardappel als comfortfood


Yes, I'm back!

Mijn website was nog maar net gelanceerd en ik had ontzettend veel zin om er in te vliegen met Natural High toen ik een hernia bleek te hebben.

Heb me dus even volledig gefocust op mijn herstel maar nu ben ik weer helemaal back on track! Ben zelfs beter dan gewoon back on track, dankzij topmeid èn topkinesiste Marie-Laure van Move to Cure ben ik sportiever en gespierder dan ooit.

Niet dat ik het iemand toewens, maar een hernia heeft zo nog zijn voordelen ;-).

Als ik me wat minder voel, zoals in de afgelopen maanden, dan heb ik nood aan comfortfood. Ideaal comfortfood is voor mij een maaltijd of tussendoortje dat uiteraard lekker is, snel klaar en aanvoelt als een 'guilty pleasure' maar dat eigenlijk helemaal niet is omdat het supergezond is!

Een perfect ingrediënt voor dergelijk comfortfood is voor mij de - je raadt het al - zoete aardappel.

Niets heerlijker dan in de zetel te liggen met een kommetje zoete aardappelpartjes met zelfgemaakte aioli. Of om je te verwarmen met portie boerenkool-met-zoete-aardappel-stoemp. Als tussendoortje kan ik dan weer blij worden van een stukje zoete aardappel-chocoladebrownie.

De zoete aardappel is niet alleen ontzettend lekker en veelzijdig, er zitten ook nog eens gigantisch veel gezonde voedingsstoffen in waardoor deze knol ook nog eens goed is voor je lichaam!

Even kort oplijsten waarom de zoete aardappel zo goed voor je is:

De oranje kleur verraadt het al, de zoete aardappel zit boordevol bètacaroteen.

Bètacaroteen wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A, wat dan weer supergoed is voor je weerstand maar ook voor bijvoorbeeld een gezonde huid en ogen.

De vitamine C in de zoete aardappel is dan weer een belangrijke anti-oxidant* die onze weerstand een boost geeft. Deze vitamine zorgt ook nog eens voor energie, een mooie huid, goede botten, ... en hebben we absoluut nodig om ijzer te kunnen opnemen.

In de zoete aardappel zit - in tegenstelling tot de gewone aardappel - inuline.

Inuline is een complexe koolhydraat (of 'trage suiker') die langzaam wordt opgenomen door je lichaam. In de gewone aardappel zit zetmeel, deze koolhydraat wordt veel sneller opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel piekt.

Samen met de vele vezels zorgt de inuline voor onder meer een lang verzadigd gevoel en gelukkige darmen (een gezonde darmflora is superbelangrijk!) en zorgt er eveneens voor dat je bloedsuikerspiegel niet gaat pieken waardoor je minder snel zin hebt om te snoepen achteraf.

Tenslotte zitten er nog eens tal van mineralen in zoals magnesium, calcium en kalium. Magnesium staat gekend als 'anti-stress mineraal' (maar heeft nog veel meer gezondheidseffecten), calcium heb je nodig voor onder meer je botten, kalium regelt onze hartslag en bloeddruk, ...

Dus heel kort door de bocht samengevat: van een zoete aardappel word je sterk, relax en mooi! Ideaal voor in een portie comfortfood!

Ik ben in ieder geval fan.

De enige reden dat me ervan weerhoudt om zoete aardappel wekelijks op het menu te zetten is dat ze meestal uit China of Amerika komen en ik kies liefst voor Belgische of Europese producten. Kwestie van duurzaamheid.

Maar ook hier is goed nieuws : in Zeeland is er een pilootproject gestart om zoete aardappelen ook hier te telen en dit project zou succesvol verlopen.

Hopelijk kunnen we binnenkort dus ook genieten van Zeeuwse zoete aardappelen!

* een anti-oxidant beschermt ons tegen schadelijke stoffen die onze gezonde cellen aanvallen.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page