Recept: zuurdesembrood - stap 1 - starter maken


Ergens in januari tijdens een etentje met vrienden had ik het met Luk over het maken van zuurdesembrood. We zouden dat eens uitproberen.

Het verschil tussen Luk en mij is dat hij er dan meteen aan begint en ik ... niet.

Toen ik 2 weken later foto's toegestuurd kreeg van zijn overheerlijk uitziend zelfgemaakt zuurdesembrood kon ik niet achterblijven en ben ik er ook meteen ingevlogen.

Nu eerlijk is eerlijk, ik was nog maar net aan het uitzoeken hoe ik aan zuurdesembrood moest beginnen of mijn echtgenoot stond al klaar om te helpen en al snel heeft hij het zuurdesembrood-maken volledig van me overgenomen. Ik ben namelijk één van die gelukzakken met een keukenprins in huis.

Ik heb dus eigenlijk gewoon de aanzet gegeven en mijn man deed de rest :-).

Elk weekend staat er hier nu een zelfgemaakt biozuurdesembroodje op tafel en het is niet alleen echt heerlijk, het is ook nog eens supergezond (check binnenkort mijn blog 'zuurdesembrood - terechte hype of niet?').

Maar eerst het recept!

Om zuurdesembrood te kunnen maken heb je een 'starter' of 'moederdeeg' nodig.

Hier ben je een week mee bezig maar geen paniek, je hoeft je tijdens die week maar hooguit een paar minuten per dag over je starter te ontfermen. Bovendien hoef je maar één keer een starter te maken en indien je hem regelmatig voedt kan je hem levenslang gebruiken!

DIT HEB JE NODIG:

een glazen bokaal met deksel

bio volkoren tarwemeel

plat water uit fles (gist kan niet goed tegen de chloor in het kraantjeswater)

ZO DOE JE HET:

Dag 1

meng 20 gram meel & 20 gram water in de glazen bokaal

draai het deksel op de bokaal

zet de bokaal op een donkere en warme plaats

Dag 2

voeg 40 gram meel & 40 gram water toe, meng en zet de afgesloten bokaal op zijn plaats

Dag 3

voeg 80 gram meel & 80 gram water toe, meng en zet de afgesloten bokaal op zijn plaats

Dag 4 tot en met 6

voeg elke dag 2 eetlepels meel en 2 eetlepels water toe, meng en zet de afgesloten bokaal op zijn plaats

Je starter is klaar & je kan morgen aan je brood beginnen!

JE STARTER LEVEND HOUDEN

Eens je starter klaar (dus na dag 6) mag je de afgesloten bokaal in de ijskast bewaren.

Voortaan hoef je hem slechts 1 keer per week te voeden met 2 eetlepels bloem en 2 eetlepels water en als alles goed gaat, gaat deze starter levenslang mee.

Wanneer je brood gaat bakken, dien je je starter de avond ervoor te voeden en al uit de ijskast te laten.

TIPS

Je starter is geslaagd wanneer er luchtbelletjes inzitten en het ruikt naar wijn.

Bij ons was de eerste starter mislukt, maar de tweede was dan weer wel gelukt, dus niet meteen opgeven!

Kijk ook eens naar de youtube-filmpjes van Alex a French Guy cooking over het maken van een zuurdesemstarter. Hij is intussen onze zuurdesemgoeroe ;-).

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram

©2017 by Hannah Coekaerts