Recept: zuurdesembrood - stap 2 brood bakken


Eens je starter klaar kan je, eindelijk, beginnen met het maken van je brood.

Maar... zoals met alles bij het maken van je zuurdesembrood heb je hier ook wel wat geduld nodig. Als je op zondag bij het ontbijt brood wil, dan moet je zaterdagochtend aan de slag!

Maar geen paniek, je bent niet je volledige zaterdag 'bezig' met je brood, het deeg moet tussendoor gewoon veel rusten.

VOORALEER JE START

Voed je zuurdesemstarter en laat hem de avond voordien uit de ijskast, deze moet op kamertemperatuur zijn.

STAP 1 - duurt 10 minuten

Voor een brood van 600 gram doe je in een grote mengkom:

. 600 gram bloem (mag zelfde bloem zijn als diegene gebruikt voor de starter)

. 400 gram water

. 200 gram starter

Wil je een groter of kleiner brood?

Pas gerust het recept aan, je hebt steeds 3 delen bloem, 2 delen water en 1 deel starter nodig.

Meng dit met een lepel en kneed het mengsel even zodat er geen klonters meer inzitten.

Laat het mengsel een uur staan zodat het water goed wordt opgenomen door de bloem.

STAP 2 (een uur later) - duurt 20 minuten

Voeg een scheut water + 10 gram zout toe aan het mengsel.

Kneed het mengsel gedurende minstens 15 minuten. Voor de juiste techniek kijk je best even naar het filmpje van Alex a French guy cooking (minuut 3:21).

Nog makkelijker is natuurlijk het deeg laten kneden door de keukenrobot :-).

Je ziet dat het deeg klaar is wanneer je het kan uitrekken en er bijna kan doorzien maar zonder dat het deeg uit elkaar valt. Indien het deeg toch scheurt, dan zit er niets anders op dan nog even verder te kneden ...

Wanneer het deeg klaar is, leg je het opnieuw in de mengkom en dek af met een plastiekfolie (het deeg mag niet uitdrogen).

Laat het deeg nu 5 uren rusten op kamertemperatuur.

Dit noemen ze de 'eerste rijzing'.

STAP 3 (5 uren later) - duurt 15 minuten

Tijd om het deeg op te bollen!

Ik weet niet hoe ik er moet aan beginnen om uit te leggen hoe je dit juist doet, dus ook hier best even kijken naar onze Fransman Alex (minuut 4:34)

Leg een handdoek in een kom en bebloem de handdoek. Leg er het opgebolde deeg in met de 'naad' naar boven.

Plaats de kom 1 nacht in de ijskast.

Hier gebeurt de 'tweede rijzing'.

STAP 4 (de volgende ochtend, 2 uur vooraleer je het brood op tafel wil hebben) - duurt 30 seconden

Haal het deeg uit de ijskast en laat 1,5 uren chambreren.

Piece of cake deze stap 4 ;-)

STAP 5 (1,5 uur na stap 4) - 10 minuten werk

Hallelujah, het einde maar vooral ook het heerlijk zelfgebakken broodje is in zicht!

Verwarm de oven voor op 240 graden.

Zet een lege pot met deksel in de oven en laat deze op temperatuur komen.

Wij gebruiken hiervoor een creuset, maar een andere ovenvaste kom met platte bodem en deksel kan natuurlijk ook.

Haal de hete pot uit de oven en leg het deeg, deze keer met de 'naad' naar beneden, in de pot.

Maak met een scherp mes enkele inkepingen bovenaan in het deeg. Deze inkepingen zorgen ervoor dat het brood makkelijk rijst in de oven.

Verstuif (met bv een plantenspuit) wat water in de pot en doe het deksel er op. Deze damp zorgt voor een extra knapperige korst.

Draai de oven op 220 graden en plaats de pot met deksel in de oven.

Haal na 20 minuten het deksel er af en laat nog eens ongeveer 10 à 20 minuten (afhankelijk van de grootte van je brood) vederbakken totdat het brood een mooie goudbruine kleur heeft.

Goed laten afkoelen op een rooster & genieten van een heerlijk stukje brood!

Smakelijk!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram

©2017 by Hannah Coekaerts