top of page

recept: snelle groentenovenschotel


Had je me 10 jaar geleden gezegd dat ik zou hunkeren naar groenten en fruit, dan had ik je voor gek verklaard ;-).

Toen werd ik vooral blij van een macaroni met (veel) kaassaus, pasta met rode pesto van Sacla of voorverpakte Brugse pannenkoeken met een reep gesmolten chocolade tussen.

Groenten en fruit eten waren niet iets waar ik zin in had, ik at ze (veel te weinig) omdat het af en toe zo hoorde.

Nu kan ik geen dag zonder mijn fruit en groenten.

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat mijn eten voor 80% uit groenten en fruit bestaat.

s' Morgens eet ik 3 à 4 stukken fruit en zowel 's middags als 's avonds probeer zoveel mogelijk groenten aan mijn maaltijd toe te voegen.

Naast groenten en fruit eet ik voornamelijk noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen.

En mijn dagelijks stukje chocolade (min 70%) natuurlijk ;-).

Ik kan me wel nog af en toe laten gaan met bijvoorbeeld chocolade paaseitjes of een moelleux au chocolat (en ik geniet daar dan met volle teugen ook van!), maar met een maaltijd zonder groenten doe je mij geen plezier meer.

Eén van mijn favoriete lunches is een groentenovenschotel.

Makkelijker, lekkerder en gezonder kan haast niet!

Ik maak mijn ovenschotel meestal op zondagavond klaar zodat ik een paar porties in de ijskast heb staan en ik 's morgens tijdens mijn ochtendrush gewoon mijn lunch uit de ijskast hoef te nemen.

Het leuke aan zo'n groentenovenschotel is dat je er eindeloos mee kan variëren!

Door seizoensgroenten te gebruiken ziet je lunch er steeds anders uit, maar belangrijker nog is te variëren met de kruiding. Je kan mediterraanse kruiden gebruiken, maar je kan ook bijvoorbeeld de Marokkaanse toer opgaan (met Ras El Hanout) of eerder Indisch (met Garam Masala).

Naargelang waar ik op dat moment zin in heb voeg ik er linzen, kikkererwten of witte bonen aan toe. En quinoa, sorghum, freekeh of volkoren zilvervliesrijst. En af toe brokkel ik er wat feta over, of zachte geitenkaas.

Kortom, je kan er echt alle kanten mee op :-)!

INGREDIËNTEN

Seizoensgroenten vb prei, champignons, raap, jonge spinazie en zoete aardappel

verse tomaten of tomaat uit bokaal

Rode ui

Lekkere azijn (witte of rode wijnazijn, appelazijn, frambozenazijn, ...)

Olijfolie

Tijm Oregano

Cajunkruiden

Lookpoeder

Gerookte paprika

peper fleur de sel

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de groenten in blokjes en de rode ui in partjes.

Doe alle groenten, behalve de jonge spinazie, in een ruime ovenschotel. Voeg de tomaten (in partjes) toe.

Kruid rijkelijk (als je denkt dat je voldoende gekruid hebt, dan kruid je nog maar eens bij!) met de verschillende kruiden.

Voeg een scheutje azijn en voldoende olijfolie toe. Hussel met je handen door de groenten zodat alle groenten bedekt zijn met de olijfolie en kruiden.

Ongeveer 25 à 30 minuten in de oven, afhankelijk van de groenten (harde of zachte) die je gebruikt.

Haal de schotel uit de oven en voeg de jonge spinazie toe. Zet nog 5 minuten in de oven zodat de spinazie 'smelt'.

Lekker met quinoa en/of met linzen. Kook quinoa en linzen (volgens de gebruiksaanwijzing) & voeg ze toe aan de ovenschotel wanneer de groenten gaar zijn.

Brokkel er eventueel nog wat feta over en klaar!

Smakelijk!

Photo by Jase Ess on Unsplash

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page