top of page

Verwen je darmflora & be happy!


In mijn blog over het boek 'Food Pharmacy' schreef ik al een stukje over het belang van gezonde darmen. Een gezonde darmflora is gewoon superbelangrijk voor een goede gezondheid èn voor hoe we ons voelen.

Een belangrijk deel van ons immuniteitssysteem bevindt zich in onze darmen, vandaar het belang van een goed functionerende darmflora.

Als 'goede' bacteriën zich in een omgeving bevinden waar ze het naar hun zin hebben - een optimale darmflora dus - zijn ze in staat om zich te verdedigen tegen 'slechte' bacteriën die ontstekingen en ziekten veroorzaken.

Er is echter niet alleen een link tussen onze darmen en onze fysieke gezondheid maar er is ook een link met onze emoties en hoe we ons voelen.

Het is geen toeval dat we uitdrukkingen gebruiken zoals "vlinders in de buik hebben", "het in je broek doen van de schrik" of "buikpijn hebben van de stress".

Hoe we ons voelen heeft vaak effect op onze darmen.

Maar anderzijds kunnen darmbacteriën ook een invloed hebben op je brein, het werkt in de twee richtingen! Als je darmen niet goed functioneren, dan heeft dit een invloed op je gemoed.

Wist je bijvoorbeeld dat 90% van de serotonine - ons gelukshormoon - zich in onze darmen bevindt en slechts 10 à 15% in onze hersenen? Vandaar ook dat steeds meer studies aantonen dat er een verband bestaat tussen de gezondheidstoestand van je darmen en depressies ...

Hoe gezonder je darmen, hoe beter je je voelt dus!

Studies tonen ook aan dat er veel meer connecties zijn tussen je darmen en je hersenen dan oorspronkelijk gedacht, vandaar dat er ook wel gezegd wordt dat je darmen je "tweede hersenen" zijn.

Maar hoe zorg je nu voor een optimale darmflora? Juist, door onder andere gezonde voeding :-) ! Voldoende vezels, anti-oxidanten, mineralen en goede vetten maken de goede bacteriën sterker en zorgen ervoor dat ze zich gaan vermeerderen.

In mijn volgende blog geef ik jullie enkele FOODTIPS om je darmen te ondersteunen.

Snel naar mijn volgende blog dus ;-)!

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page