top of page

recept: gegratineerde ovenschotel met bloemkool, wortel en tomaat

Na een stevige zondagse wandeling in de gietende regen - waar ik dus echt van kan genieten! - is er niets heerlijker dan deze mjiammie ovenschotel om je te verwarmen. De schotel is gebaseerd op een recept van Pascale Naessens, maar mijn echtgenoot èn persoonlijke keukenprins ;-) heeft de kruiding wat naar zijn hand gezet waardoor het gerecht gewoon nòg lekkerder is!

Voor 2 personen is deze grote ovenschotel natuurlijk veel te veel, maar de overschot is ideaal om 's anderdaags mee te nemen als lunch.

INGEDIENTEN

voor 1 grote ovenschotel

. 1 bloemkool

. 10 wortels

. 4 à 5 ajuinen (afhankelijk van de grootte van de ajuinen, je hebt evenveel ajuinen als wortels nodig)

. 1 bokaal tomatenblokjes

. 1 potje tomatenconcentraat

. 200 ml volle room

. 20 gram geraspte parmigiano

. 150 gram geraspte kaas

. 1 el sambal badjak

. 2 el oregano

. 1 el cajun kruiden

. 1 el nootmuskaat

. peper en zout

BEREIDING

Kook de bloemkoolroosjes in een ruime hoeveelheid water. De bloemkool mag vrij gaar worden gekookt, want je dient deze zo meteen fijn te pletten met een stamper.

Snipper de ajuin en snij de wortels in blokjes.

Bak de wortelblokjes in een scheutje olijfolie gedurende 4 à 5 minuten op een hoog vuur in een grote kookpot. Voeg vervolgens de ajuin toe en bak deze mee.

Van zodra de ajuin kleur begint te krijgen, voeg je de sambal badjak en het tomatenconcentraat toe en laat heel kort mee bakken (opgelet, bakt snel aan!).

Voeg de tomatenblokjes toe en roer. Het mengsel moet redelijk droog zijn.

Kruid nu met oregano, cajunkruiden, peper en zout.

Laat alles nog op een laag vuurtje pruttelen tot wanneer de wortels beetgaar zijn.

Zet de oven alvast op, want je gaat zo meteen de ovenschotel moeten gratineren.

Giet de gare bloemkoolroosjes af en stamp deze fijn met een pureestamper.

Voeg peper, zout, nootmuskaat, de room en de geraspte parmigiano toe.

Leg het tomaten-wortelmengsel in een grote ovenschotel en bedek met de bloemkoolpuree.

Bestrooi de bloemkool met geraspte kaas.

Zet de ovenschotel even onder de gril tot wanneer de kaas gegratineerd is en klaar.

Smakelijk!

Photo by Gabriel Gurrola on Unsplash

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page