recept: overheerlijk mac & cheese ... zonder cheese ;-)

Wanneer ik het woord 'vegan' uitspreek - en dat is nogal vaak de laatste tijd want ik probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten - dan rolt mijn echtgenoot steevast met zijn ogen ;-) ... hij vindt het er een beetje over.Maar ik denk dat ik hem vandaag 'bekeerd' heb!

Ok, volledig bekeerd is misschien iets teveel wishful thinking ;-) - wie mijn echtgenoot kent weet dat hij een echte carnivoor is - maar feit is wel dat hij vandaag voor het eerst met veel liefde een mac & cheese zònder kaas, maar met heel veel groenten, klaarmaakte en minstens drie keer gezegd heeft 'amai, dit is lekker', iets wat hij duidelijk niet verwacht had ;-)

Ik ontdekte deze vegan mac and cheese in het programma "Steffi's Healthy Pleasures" op NJAM. Je kan het recept gewoon terugvinden op de website van NJAM, maar ik schrijf het toch graag even uit omdat mijn echtgenoot de pasta een klein beetje 'gepimpt' heeft, waardoor het gewoon nòg lekkerder is :-)

INGREDIENTEN

Voor 2 personen

. 3 wortels, geschild en in blokjes

. 100 gr cashewnoten

. 2 grote courgette (neem best dunne courgettes, die gaan makkelijker door je spiralizer)

. 100 gr volkoren speltpasta

. 1 broccoli, in roosjes

. 4 el edelgist (gaat voor kaasachtige smaak zorgen)

. 1 tl zout

. 1 teentje knoflook, gepeld

. 1 sjalot

. 1 pijpajuin

. 1 snuifje nootmuskaat

. 1 blokje groentebouillon

. scheutje olijfolie

. geroosterde pijnboompitjes

BEREIDING

Doe de stukjes wortel samen met de cashewnotenen het teentje knoflook in een steelpannetje. Voeg water en wat groentenbouillon toe en breng het geheel aan de kook op een laag vuurtje.

Laat ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.

Maak van de courgette ‘courgetti’ met behulp van een spiraalsnijder.

Doe de sliertjes in een ovenschaal. Voeg de fijngesnipperde sjalot toe.

Bestrooi alles met zout en besprenkel met een klein beetje olijfolie.

Zet het ovenschotel gedurende in een voorverwarmde oven van 180 graden tot wanneer ze beetgaar zijn (max 10 minuten).

Kook de volkoren speltpasta samen met de broccoliroosjes gaar in gezouten water.

Giet de wortels en de cashews af.

Doe ze in de blender samen met de edelgist, zout, knoflookpoeder, nootmuskaat en wat kookvocht van de pasta. Mix tot een romige saus.

Indien de saus te droog is voeg je nog wat van het kookvocht toe.

Meng de speltpasta met de courgetti, de broccoliroosjes en de cashewsaus.

Kruid naar smaak met peper en zout.

Verdeel in kommetjes en werk af met ringetjes pijpajuin en de pijnboompitjes.

Smakelijk!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram

©2017 by Hannah Coekaerts