recept: stoofpotje met ... jackfruit!



Gisteren was het zover, ik had nog eens zin in frietjes ...

Meestal eet ik zelfgemaakte zoete aardappelpartjes met aioli wanneer mijn man naar de frituur gaat, maar gisteren had ik ook echt wel eens zin in frietjes.

En niet alleen in frietjes, ik had ook keiveel zin in ... stoofvlees!

Enfin, niet echt in het stoofvlees zelf - ik eet al ruim 25 jaar vegetarisch - maar wel in de stoofvleessaus. Ik wou ook graag toch iets gezonds, om de frietjes toch ietwat te compenseren ;-).

Èn ik wou iets vegan, want ik doe deze maand mee met @tryvegan en ik wou gisteren alvast van start gaan met mijn 100% plantaardig voedingspatroon.

Dus mijn stoofvleessaus moest wel aan wat voorwaarden voldoen ...


Toeval wil dat ik een paar maanden geleden, dankzij de mannen van Bosh! - jackfruit leerde kennen.

Jackfruit - ook wel nangka genoemd - is een tropische vrucht met draadachtige structuur waardoor het een beetje de textuur heeft van pulled pork of stoofvlees.

Je kan jackfruit vers kopen maar zo'n vrucht weegt wel gemiddeld ... 15 kilo!

Je kan het gelukkig ook - in kleinere hoeveelheden dan ;-) - in blik kopen, bij Bio-Planet maar ook bij AH bijvoorbeeld.

De rijpe vrucht smaakt zoet, maar de smaak van jonge jackfruit die je in de winkel vindt is vrij neutraal en deze kan dus ook in hartige gerechten worden verwerkt.

Jackfruit is niet alleen leuk om te gebruiken als alternatief voor vlees, de vrucht zit ook nog eens boordevol vitamines B6 en C in, waardoor het je immuunsysteem een echte boost geeft. Ideaal om de frietjes te compenseren dus ;-).


Ik besloot dus mijn "gezonde vegan stoofvleessaus" met jackfruit maken.

Ik ben gewoon zonder echt recept beginnen improviseren maar het resultaat was echt MJAMMIE!

Helemaal wat ik in gedachten had. Èn nog snel klaar ook!


INGREDIËNTEN - voor 1 portie (maar ik had er echt wel keiveel zin in)


. 1 blik jackfruit

. 1 rode ajuin

. 250 ml groentenbouillon

. (verse) tijm

. 3 laurierblaadjes

. 2 kruidnagels

. 2 eetlepels balsamico-azijn

. 2 eetlepels arrowroot

. 1 grote eetlepel straffe mosterd

. 1 eetlepel appelsiroop

. peper en zout


BEREIDING


Snij de ajuin in ringen en stoof aan in een scheutje olijfolie in een kookpot (geen anti-aanbakpan).

Je dient de ajuin te bakken tot wanneer hij bruin - maar niet aangebrand! )- ziet en er zich aanbaksel op de bodem van je kookpot vormt.

Voeg de jackfruit toe en laat kort even meestoven.

Giet er de bouillon over en voeg de tijm, laurierblaadjes en kruidnagels toe.

De kruidnagels dien je op het einde uit je gerecht te halen, dus deze doe je best in een kruidenbuiltje zodat je deze makkelijk terugvindt.

Laat zachtjes pruttelen en doe er de arrowroot, mosterd, appelsiroop, balsamico-azijn en het peper en zout bij.


Laat ongeveer 10 à 15 minuutjes pruttelen - tot wanneer de jackfruit superzacht is - en klaar!


Smakelijk!














Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram

©2017 by Hannah Coekaerts