recept: waterkefir



Afgelopen maandagavond mocht ik in opdracht van Archeduc een online workshop geven voor het Cultureel Centrum van Galmaarden.


Altijd wel spannend zo een online workshop geven thuis vanuit mijn bureau ...

Gaat technisch alles goed verlopen?

Zal er voldoende interactie zijn?

Ga ik de deelnemers hun aandacht erbij kunnen houden?


Maar het werd dus een topavond!

Het waren echt zo'n leuke en enthousiaste deelnemers waardoor de 2 uren - ik had nochtans maar 1,5 uur voorzien maar de vragen bleven maar komen :-) - gewoon VOORBIJ GEVLOGEN zijn.

Kortom, het werd echt een gezellige avond, zo eentje waar je echt energie van krijgt!


Tijdens de workshop had ik het - onder andere - over onze darmen, probiotica èn over waterkefir.

Op vraag van de deelnemers beloofde ik dat ik een recept voor waterkefir zou posten.

Bij deze :-)


Ik kreeg de smaak voor waterkefir, mijn eerste waterkefirbloemetjes èn een lekker & makkelijk recept van Mart, een vriend van me die al langer met kefir aan het experimenteren is en echt wel een superenthousiaste ambassadeur is voor dit heerlijk bruisend en verfrissend drankje ;-) !

Mart raadde me aan om de waterkefir in 2 stappen te maken - met 2 gistingen in plaats van 1 - zodat ik de waterkefirkorrels zou kunnen hergebruiken. En zo doe ik het nog steeds.


Ik kreeg mijn eerste waterkefirkorrels van Mart, maar je kan ze makkelijk online vinden.

Waterkefir groeit, je hoeft dus maar met een kleine hoeveelheid te starten en binnen de week heb je je hoeveelheid korrels al minstens verdubbeld.


MATERIAAL


. 1 grote weckpot

. 1 glazen fles met een grote opening zodat je het fruit kan toevoegen

. een plastiek zeef (gebruik zeker geen metalen zeef, kefir verdraagt dit niet)


INGREDIËNTEN voor 500 ml


1ste fermentatie


. 50 gram waterkefirkorrels

. 500 ml water

. 25 gram biologisch rietsuiker


2de fermentatie


. 1 biologische citroen

. smaakmaker(s) naar keuze: citroengras, gedroogde vijgen, abrikozen of mango, blauwe bessen ...


BEREIDING


Kook het water en los de suiker hier in op. Laat het water afkoelen.

Giet het suikerwater in de weckpot en voeg hier voorzichtig de waterkefirkorrels aan toe.

Opgelet, het drankje gaat beginnen gisten dus doe de weckpot zeker niet op slot. Doe er in de plaats bijvoorbeeld een stukje huishoudpapier over dat je me een elastiekje vastmaakt aan de pot.


Na 2 dagen is de eerste fermentatie klaar.


Giet de kefirkorrels af in de plastiek zeef en vang de drank op in jouw glazen fles.

Voeg stukjes citroen en wat smaakmakers, bijvoorbeeld gedroogde vijgen, toe en laat de kefir nog een dagje verdergisten.


That's it ... jouw eerste zelfgemaakt waterkefir is klaar voor consumptie :-)

Smakelijk!


De kefirkorrels doe je opnieuw in de weckpot met het suikerwater en je begint gewoon van vooraf aan.

Tegen dat je waterkefir op is, heb je al weer nieuwe klaarstaan!




TIPS


. experimenteer gerust met je smaakmakers!

. eens je waterkefir klaar is, kan je hem in de ijskast bewaren zodat hij lekker fris is

. reinig je materiaal - weckpot en glazen fles - tussendoor goed in kokend water
































Photo by Laura Chouetteon Unsplash

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Facebook Social Icon
  • Instagram

©2017 by Hannah Coekaerts