top of page

Amazake


De herfst komt eraan en dan is het weer appeltijd! En wat is er heerlijker dan een gezond en lekker appeltaartje op een mooie herfstdag?

In plaats van custard te gebruiken om de taartbodem mee te bedekken, gebruik ik tegenwoordig Amazake.

Amazake is een soort dikke 'pudding' met een milde en zoete smaak. Persoonlijk is de pure smaak van amazake niet echt mijn ding, maar verwerkt in een taartje of koekjes vind ik het echt wel lekker!

Het leuke aan amazake is dat het 100% natuurlijk is, dus niets geraffineerd, net waar ik naar op zoek ben! Bovendien zitten er veel vitamines B en complexe koolhydraten in, heeft het een lage glycemische index (de suikers worden dus traag opgenomen in je lichaam), laag vetgehalte èn is het glutenvrij. Niets dan goeds dus !

Je kan amazake vinden in de biowinkel, maar je kan het ook zelf maken. Google gewoon 'amazake maken' en je vindt talloze recepten op het net! Indien je amazake koopt, zorg er dan wel voor dat je een variant kiest zonder toevoegingen. In bepaalde soorten zitten er namelijk extra additieven en/of suiker verstopt en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Maar wat is amazake eigenlijk?

Amazake is een uit Japan afkomstig zoetmiddel en betekent letterlijk vertaald 'zoete Sake'. Het wordt gemaakt door gekookte rijst te mengen met kojirijst. Kojirijst is dan weer rijst aangelengd met een soort schimmel (meer bepaald de aspergillus oryzae-schimmel, ook gekend als 'koji-kin'). Door de koji-kin- schimmel in de kojirijst worden de enzymen in de rijst geactiveerd waardoor het zetmeel in de rijst wordt afgebroken tot natuurlijke suikers. Dit maakt de rijst zoeter. De koji-sporen op de kojirijst zorgen ervoor dat ook de toegevoegde rijst gaat fermenteren waardoor de hoeveelheid amylase (is het enzyme dat zetmeel afbreekt) nog verder toeneemt en het mengsel nog zoeter wordt. En zo ontstaat amazake!

En nu snel de appeltaartjes met amazake uitproberen!

Je kan mijn receptje hier terugvinden. Het is hooguit 15 minuten werk.

Smakelijk!

kim xx

Tags:

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page