recept: indiase curry met spinazie en tofu (saag paneer)



Dit recept is van mijn helden Henry Firth & Ian Theasby (dankzij hen staat mijn man niet meer zo huiverachtig tegenover de term 'vegan' ;-)!) en komt uit hun laatste boek

"Bosh! Healthy Vegan".


Het is gewoon zo lekker dat ik het gewoon MOET delen :-)




Dit recept is helemaal niet moeilijk maar ... ik moet toegeven, je dient er wel op tijd aan te beginnen want de tofu dient te worden uitgelekt, gemarineerd & gebakken. Dit vraagt niet veel handelingen, maar wel veel tijd dus dit is géén receptje om 'snel snel' in elkaar te flansen ;-)


Deze saag paneer is lekker met volkoren zilvervliesrijst of volkoren naan.


INGREDIËNTEN 2 personen


Voor de paneer:

. 200 gram tofu

. 1 limoen

. 2 tl edelgist

. 1 tl witte miso pasta , dit is een pasta van gefermenteerde sojabonen, rijst en zout.

. 1 tl kokosolie


Voor de saag:

. 1 ajuin

. 2 teentjes knoflook

. 5 cm verse gember

. 2 tomaten (of gebruik tomaat uit blik)

. 500 gram verse spinazie

. 1 tl olijfolie

. 1 tl komijnzaad

. 2 tl garam masala

. 1/2 tl kurkuma

. 1/2 tl chilivlokken

. 2 tl soyaroom

. zout en peper


BEREIDING


Pers de tofu in een tofupers of leg de tofu tussen 2 propere keukenhanddoeken op een bord en leg er een gewicht (een dik boek ofzo) bovenop. Laat de tofu 30 minuten uitlekken.


Rasp de zeste van een have limoen en pers vervolgens de volledige limoen uit in een mengkom.

Doe er de edelgist, miso pasta en kokosolie bij en roer met een vork.

Snij de tofu in kleine blokjes van 1,5 centimeter, voeg ze toe in de mengkom en laat 25 à 30 minuten marineren.


Verwarm de oven op 180 graden.

Leg de tofublokjes op een bakplaat (op een bakmatje of bakpapier) en laat 15 minuten bakken. Draai de tofublokjes om en bak ze nog eens 15 minuten langer (dus in totaal 30 minuten in de oven).


Snij intussen de ajuin in ringen en snij de look fijn.

Schil en rasp de gember.

Snij de tomaat in blokjes. Was en hak de verse spinazie in grove stukken.


Doe olie in een grote kookpot op een middelmatig vuur, voeg het komijnzaad toe en roer 30 seconden.

Voeg de ajuin toe en een beetje zout en laat ongeveer een dikke 5 minuten aanbakken. Roer regelmatig.

Voeg de look en gember toe en roer 1 minuut.

Doe er nu de garam masala, kurkuma en chilivlokken bij en roer nog eens 30 seconden.

De tomaten mogen er nu bij, roer ongeveer 4 minuten en voeg dan de spinazie toe en roer nog eens 2 minuten.

Tenslotte mag de soyaroom erbij, roer een 2-tal minuten tot wanneer je een romige consistentie hebt.

Kruid bij met peper en zout.


Doe het tomaat-spinaziemengsel in een kommetje en doe er de tofublokjes bij.



Smakelijk :-) !





Featured Posts
Recent Posts