recept: tartiflette met pompoen en cashew



Ik ben er vrij zeker van dat iedereen dit weekend net als ik volop genoten heeft van het STRALEND lenteweekend en zijn vitamine D-voorraad gretig heeft bijgetankt!

Niet echt weer voor een tartiflette zou je denken ;-) ... maar deze plant-based tartiflette is bijlange niet zo zwaar als een "echte" tartiflette en is zoooooo lekker dat het dus echt niet hoeft gesneeuwd te hebben om te smaken :-) !


Dit recept duurt wel iets langer dan jullie van me gewoon zijn ;-), ik schat dat je er ongeveer 45 minuten mee bezig bent. Maar het is dus de moeite waard!


INGREDIËNTEN voor 2 personen


voor de cashewsaus


. 150 g cashewnoten

. 1 teentje knoflook

. 5 el edelgist

. 1 tl appelazijn

. 150 ml warm water

. 1,5 tl fleur de sel

. 2 el straffe mosterd - ik gebruikte Bister

. 1/2 limoen

. 1 el tapioca (voor de binding)


voor de tartiflette zelf


. 1 bakje champignons

. 1 el gerookte paprikapoeder

. 2 aardappelen

. 1/2 butternut

. 2 ajuinen

. 1/2 fles witte wijn (hoeft geen dure wijn te zijn!)



BEREIDING


Doe de cashewnoten en het teentje knoflook in een pan, voeg water toe, laat 20 minuten koken, giet af en laat afkoelen.


Versnipper de ajuin en snij de champignons, aardappelen en pompoen in dunne schijfjes.

De aardappels en pompoen snij je idealiter met een mandoline, maar met de hand lukt zeker ook :-) !

Snij de schijfjes pompoen nog eens in 2 zodat ze ongeveer dezelfde grootte hebben als de schijfjes aardappel.


Bak de champignons met een scheutje olijfolie aan in een diepe anti-aanbakpan totdat ze mooi bruin gebakken zijn. Bestrooi rijkelijk met gerookt paprikapoeder, peper en zout.

Doe de champignons in kommetje apart en zet opzij.


Verwarm de oven voor op 180 graden.


Doe opnieuw een scheutje olijfolie in de diepe anti-aanbakpan en doe er de ajuin, aardappel en pompoen bij. Kruid met peper en zout.

Laat ongeveer een 10-tal minuten bakken totdat de aardappelen en ajuin een kleurtje hebben.

Je kan het mengsel nu overgieten in een mooie ovenschotel of het gewoon in de pan laten, up to you!

Maar ik giet het dus nu over in een mooie ovenschotel ;-)

Voeg bij het aardappel/pompoenmengsel nu de champignons toe en giet er de witte wijn bij totdat het mengsel bijna onder staat (maar dus niet helemaal!).

Leg er nu een vel bakpapier of aluminium over en krul de randen van het papier naar boven. De tartiflette dient bedekt te zijn, maar de stoom moet langs de randen toch traag kunnen ontsnappen ...

Zet je pan of ovenschotel nu 20 à 30 minuten in de oven tot wanneer de aardappels en pompoen gaar zijn (je dient er vlot te kunnen doorprikken).


Intussen werk je de cashewsaus af.

Doe de alle ingrediënten voor de cashewsaus in een blender en mix tot een glad mengsel.

Proef en kijk of je er eventueel nog wat extra edelgist (voor een meer kazige smaak), mosterd, zout of limoen dient bij te doen.

Giet de cashewroom in een pan en doe er zout en peper bij. Zet de pan op een middelhoog vuur en laat ongeveer 2 minuten koken tot wanneer de room een smeuïge saus wordt.


Wanneer de aardappels en pompoen gaar zijn, haal je het papier er af en giet de cashewsaus over het mengsel. Zet nog een paar minuten onder de grill totdat de ovenschotel lichtjes gegratineerd is. Blijf er wel bij staan want soms gaat die grill zeer snel en heb je dus een aangebrande schotel, ik spreek uit ervaring ;-)


Smakelijk!




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags